Krátkometrážny film a kniha fotografií prezentujú Prešovský kraj

02.12.2010 Prešov

Veľký Šariš 2. decembra (TASR) – Hodnotenie spolupráce susediacich regiónov na oboch stranách slovensko-poľskej hranice v oblasti cestovného ruchu a prezentácia projektov zameraných na turizmus sú hlavnými témami ...
V rámci konferencie, na ktorú prijalo pozvanie vyše 40 účastníkov zo Slovenska a Poľska, predstavila prešovská regionálna samospráva krátkometrážny film \"7 divov Prešovského kraja\". Ide o jeden z produktov, ktorý sa podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom z Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Poľsko 2007-2013 vo výške 55.800 eur.
Krátky 15-minútový film nadväzuje priamo na anketu, ktorú PSK organizoval v minulom roku. Obyvatelia v nej svojimi hlasmi rozhodovali o najzaujímavejších miestach v prešovskom regióne. Do ankety vtedy prišlo vyše 11.000 hlasov. Medzi 7 divov sa dostali historické centrá miest Bardejov a Levoča, drevené kostolíky, oltár majstra Pavla z Levoče, Tatranský národný park, Pieninský národný park a hrad Ľubovňa. Film je strihaný do hudobného podkladu a nie je v ňom slovný komentár ani titulky.
\"Keďže ho chceme používať ako prezentáciu aj na výstavách, kde je často pomerne veľký ruch a býva problematické počuť komentár, zábery sú bez hovoreného slova. Texty s popisom sú však samostatnou súčasťou DVD, \" vysvetlila Fitzeková. Dodala, že film budú distribuovať všetkým inštitúciám vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj ďalším organizáciám a turistickým centrám.
Druhým produktom, ktorý sa podarilo vytvoriť v rámci cezhraničnej spolupráce, je 100-stranová kniha \"Vitajte v Prešovskom kraji\". PSK knihu vydáva v náklade 7500 kusov a obsahuje vyše 160 fotografií vrátane leteckých záberov.
\"Obrazová publikácia prezentuje najkrajšie miesta nielen z Prešovského kraja, ale aj z Malopoľského vojvodstva. Register fotografií aj príhovor v publikácii sú v päťjazyčnej mutácii. To znamená, že je určená pre návštevníkov, ktorí hovoria nielen po slovensky, ale aj po anglicky, poľsky, francúzsky a rusky, \" uviedla Fitzeková.
Vedúci Odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu PSK Rudolf Žiak konštatoval, že regionálna samospráva momentálne realizuje päť projektov.
\"Celkove v tomto roku môžeme získať v rámci týchto projektov do regiónu takmer dva milióny eur, čo je pomerne slušná suma. Časť z týchto peňazí slúži na propagáciu, \" povedal Žiak. Dodal, že projekty pripravuje aj Centrum turizmu pre oblasť Vysokých Tatier, ktoré samospráva založila v spolupráci s ďalšími inštitúciami.
 

Vyberte región

mark